top of page
Sök
  • Bea, Julia och Jessica

Härlig projektresa till Guatemala


Läs om Bea, Julia och Jessica, tre optikerstuderande och deras upplevelser i Guatemala

Reseberättlese - Guatemala 2019

Detta är vår resa tillsammans med Vision for all till Guatemala. Resan görs i samband med vår elektivkurs Global optometri och synscreening i utvecklingsländer.

Vi som åker på denna resan är studenterna Jessica, Julia och Beatrice från Optikerutbildningen på Karolinska Universitet. Legitimerad optiker på resan är erfarne Anders från Älmhult. Assistenterna som delar ut bågar är härliga Ingela, Susan och Carin. Resledaren är goa Eva, som tidigare åkt på många resor både till Guatemala och andra destinationer. På resan har vi även hjälp av Andrej, en frisk fläkt som kom direkt till oss efter arbetet med Vision for all i Mexiko.

Onsdag till Söndag 17/4-21/4

Vi börjar vår resa den 17:e april då vi reser från Arlanda Stockholm till Amsterdam. I Amsterdam har vi tur att flyget till Panama är överbokat i ekonomiklassen så vi blir uppgraderade till att flyga första klass, vilket uppskattades då flygtiden var 11 timmar. Vi landa i Panama och tänker hur ska vi någonsin kunna flyga något annat än första klass, sån härlig upplevelse! Från Panama flög vi vidare till Guatemala City. I Guatemala City möttes vi upp av hotelldirektören Rudy som körde oss och alla resväskor fyllda med skänkta glasögon till Antigua där vi skulle spendera vår första tid. I Antigua fick vi uppleva det stora påskfirandet som pågick runt om i hela staden. Det är en upplevelse som lockar människor från hela världen för att se firandet. Vi gjorde dessutom en dagsutflykt till den vackra vulkansjön Atitlán.

Kvällen innan vår första arbetsdag hade vi optikermöte och gick igenom allt inför första arbetsdagen.

Måndag 22/4

Vår första arbetsdag var inne i centrala Antigua. Vi möttes av en jättelång kö med väntande människor, säkert minst hundra. Vi började med att packa upp alla glasögon och sätta upp stationer för synundersökningar. Totalt hade vi tre stationer där vi gjorde synundersökningar och turades om att undersöka samt att vara i utlämningen av glasögonen. Första dagen blev lång, för det var svårt att säga nej till dem som kommit långt ifrån, ibland 20-30 mil. Strax efter klockan 18 gick vi tillbaka till hotellet, trötta men också glada för att ha kunnat hjälpa så många. Vi utförde 441 st undersökningar och delade ut över 500 glasögon.

Tisdag 23/4

Ännu en fullspäckad dag med många undersökningar. En lokal optiker dök upp och erbjöd sin hjälp – underbart! Hilda kom snabbt in i ruljangsen och bidrog till att vi hann med så många.

En extra speciell person från denna dag var en tjej på 15 år. Hon kunde inte se syntavlan och fick ett par glasögon med -5D vilket gav henne en mycket klarare syn. Hon blev superglad och vi med. Vi hann med 380 st undersökningar.

Många av dem som vi hjälper arbetar ute i solen, för att minska risken för att få ögonsjukdomar får dem med sig solglasögon för att skydda sina ögon. Solens strålar är en bidragande orsak till att många personer kan få ögonsjukdomar.

Onsdag 24/4

Onsdagen var vår sista arbetsdag inne i centrala Antigua. Denna dag var lite lugnare än de två första. Vision for All samarbetar med organisationen Emaús, som hjälper till på plats. De hjälper oss med inskrivningen, transport, mat och dryck mm under arbetsdagarna.

På eftermiddagen blev vi välsignade av en präst som tackade oss så hjärtligt för vår insats hittills. Alla tilldelades högtidligen ett personligt diplom från Emaús.

Varje kväll räknar någon i resegänget antal synundersökningar och vilka synfel som korrigerats under dagen för att få en statistik till framtida resor.

Vision for all och Emaús-gänget

Torsdag 25/5

Tidigt på morgonen blev vi upphämtade för att åka vi till San Lorenzo, en mindre by ca 20 min bilfärd från Antigua. Efter att ha hjälpt 216 personer med att undersöka deras syn åkte vi till Aguas Caliente (=varm källa) där vi åt lunch.

På kvällarna går vi ut och äter tillsammans. I Antigua fanns det många mysiga och bra restauranger.

Fredag 26/4

Idag arbetade vi i en skola i en annan by en dryg halvtimmes bilfärd från Antigua. Proceduren är när vi kommer fram till lokalen vi ska vara i är att bära in alla glasögon från bilarna, bedöma var vi ska göra undersökningarna och var vi ska ha utlämningen, finns det tillräckligt med ljus? Bord, stolar? Rätt avstånd till syntavlan? Sen packa upp, göra i ordning undersökningsstationerna och sen sätta igång arbetet. Det sitter alltid människor och väntar när vi kommer på morgonen, mest är det kvinnor. Dagens antal synundersökningar slutade på 268 st.

På eftermiddagen firade vi veckan som gått med jordgubbstårta och kaffe/te/grapejuice.

.

Lördag 27/4

Efter fem arbetsdagar var det dags för en ledig dag. Alla utom Eva och Carin bestämde sig för att bestiga vulkanen Pacaya. Efter en drygt timmes bilresa började vandringen upp för vulkanen. Tuffare för vissa att gå upp för vulkan än för andra, eller vad säger du Anders? Efter två timmar var vi uppe och fick se lava ringla ner från vulkanen. Det var en häftig upplevelse!

Söndag 28/4

Sista arbetsdagen i Antigua var i byn San Pedro Las Huertas. I de fall då rätt styrka inte funnits har en tom båge givits, och de har då fått vidare hjälp hos Hilda (lokal optiker) med glas till rabatterat pris i hennes optikerbutik i Antigua.

Optiker Anders har haft med sig ett bärbart oftalmoskop vilket har varit perfekt då vi kunnat lysa in och undersökt om de haft katarakt. Vid de tillfällen vi konstaterat katarakt har personerna fått vidare hjälp med information om operation hos en ögonmottagning.

Måndag 29/4

Vår sista morgon i Antigua gick vi förbi torget för att se utställningen United Buddy Bears. United buddy bears är ett internationellt konstprojekt av björnstatyer, designade av olika konstnärer runt om i världen, detta för att uppmärksamma att vi alla ska leva tillsammans med fred på jorden. Sen var det dags att ta farväl av Antigua och resa vidare mot Guatemala City där vi ska fortsätta vårt arbete.

Tisdag 30/4

Denna dag åkte vi till Los Lobos som är en förort strax utanför Guatemala City. När vi kom på morgonen var det kö redan utanför och vi började som alla andra dagar att packa upp alla stationer och ta upp alla glasögon och fördela i styrkeordning så att vi lätt skulle hitta rätt styrka snabbt. Denna dag fick vi hjälp av en jättesöt liten flicka som ville hjälpa oss att peka på E-hake-syntavlan, hon var både snabb och duktig. Denna dag utförde vi totalt 302 synundersökningar och gav ut ännu fler glasögon. På kvällen firade vi Valborg med tända ljus och hemlagad grönsakssoppa samt svenska sånger. Vi studenter var kanske inte dem som tog högsta tonen.

Onsdag 1/5

Första maj är även en helgdag i Guatemala. Vi valde att ta det relativt lugnt på vår lediga dag och åkte till ett utomhus spa. Där vi badade i varma bassänger och passade på att sola lite.

Torsdag 2/5

Även denna dag spenderades i förorten Los Lobos. Här i Guatemala City har vi fått hjälp av lokala organisationen YMCA som ordnar allt med lokal, transport och mat under dagen. YMCA har också ordnat med ungdomar som hjälpt till att peka på syntavlan och översätta, vilket uppskattas då inte alla av oss prata spanska. Eva håller ett välkomsttal varje morgon där hon förklara hur synundersökningen går till för att underlätta arbetet.

Idag utförde vi (tre studenter) och optikern Anders 371 stycken synundersökningar. På kvällen åt vi god mat på en härlig jazz restaurang med livemusik.

Fredag 3/ 5

Fredagen arbetade vi i en mindre säker förort vid namn Bucaro utanför Guatemala City. Det var mycket folk som kom för att får glasögonen även denna dag, 340 st synundersökningar. I detta område fick vi inte gå iväg själva mer än 30 meter ifrån den lokal vi arbetade i pga säkerheten. Vi tog dock en kort paus under dagen, då fick vi gå 3 och 3 med några som bodde i Bucaro som visade oss runt. De lokala berättade att dem tyckte det var synd att de inte får någon hjälp från sitt egna land och var tacksam för att vi hjälper människorna i denna förort med att kunna se bättre.

Efter en intensiv dag var vi redo att åka tillbaka till hotellet, men det tog tyvärr ett tag innan vi kom fram. Först var transporten försenad för att hämta upp oss och sedan satt vi fast i bilköer. Trötta och hungriga kom vi till slut tillbaka till hotellet.

Lördag 4 / 5

Lördagen steg vi upp tidigt för att åka till ögonkliniken Visualiza som ligger i Guatemala City.

Ögonkliniken är uppdelad i två delar, en för de som har råd att betala för sina ögonoperationer och en för de som inte har det. Ett besök på den privata delen kostar 50 Euro med behandling/operation för t.ex. katarakt. Vinsten som görs på denna privata del används för att finansiera klinikens andra del som är avsedd för de som inte har råd att betala för sitt besök. Ett jättebra upplägg då fler får en chans till operation och ett mer värdigt liv. På välgörenhets avdelningen finns det sekreterare som bestämmer om en person ska betala 5 Euro för sitt besök eller om det ska vara helt gratis beroende på ens livssituation. Dem personer som vi undersökt och upptäckt katarakt hos har vi hänvisat till denna ögonklinik för att de ska få hjälp med operation trots låg inkomst.

Efter ett intressant besök på ögonkliniken åkte vi till ett område i närheten av soptippen i Guatemala City. I detta området bor det många fattiga människor och dem flesta livnära sig på soptippen, upptill 20 000 personer får sin inkomst därifrån. Avfallen som kommer till soptippen är osorterade och dessa människor sorterar soporna för att sedan kunna sälja vidare olika saker och därmed få pengar. På en av bilderna nedan ser man soppåsar som de tvättar föt att sedan sälja.

Här skulle vi göra våran sista arbetsdag. Vi arbetade i ett mycket litet rum än vad vi var vana vid. Vi fick plats med två undersökningsstationer och gjorde det bästa av situationen. Det var varmt, kvavt och trångt men det gick väldigt bra ändå. Detta var en väldigt bra arbetsdag då vi kände att alla verkligen uppskattade och var oerhört tacksam för vår hjälp. En pojke som var 8 år kom in, Jessica som undersökte honom trodde först att han inte förstod hur man skulle visa med fingrarna (åt vilket håll E-haken pekade åt). Vi gav honom en text och undrade på vilket avstånd han kunde läsa texten. Pojken drog texten jättenära intill sig för att kunna se bokstäverna vilket gav oss en indikation på att han var mycket närsynt. Hans mamma berättade att han inte längre fick gå i skolan eftersom han inte såg något på tavlan och kunde inte delta i undervisningen, så hemskt! När synundersökningen var färdig kunde pojken se hela tavlan utom sista raden, han var supernöjd. Han fick med sig ett par fina glasögon med styrkan -5,50 dioptrier. Under vår sista arbetsdag undersökte vi 218 personer.

Söndag 5/5

Sista lediga dagen för oss studenter innan hemfärd spenderades i Puerto San José, dit vi blev hembjudna av en kvinna som hjälpt till med arbetet i Bucaro. Dagen spenderades med lunch hemma hos henne och ett besökt på stranden för ett dopp i Stilla havet. Det var väldigt höga vågor men vår modige Andrej simmade ut till vågorna ändå. Efter vårt besök åkte vi hem till vårt hotell för att packa inför hemresan. Vår sista middag tillsammans spenderades på ett jättelitet café där vi åt fisk och pommes frites, vilket fick oss att längta hem till svensk mat.

Måndag 6/ 5

På morgonen gick vi till marknaden för att köpa gåvor till familj och vänner. Taxin kom kl.11.00 till hotellet för att köra oss till flygplatsen Aurora. Vi (Julia, Beatrice och Jessica) vinkades av om dem andra i resegänget för resterande skulle flyga hem någon dag senare. Vi flög återigen via Panama-Amsterdam-Stockholm för att landa hemma den den 7 maj på eftermiddagen. Tacksamma för att vara hemma på svensk mark efter en fantastisk resa där vi mött och hjälpt väldigt många härliga och tacksamma människor.

Vi är så tacksamma till alla som gjort denna resan genomförbar, till de som sponsrat oss, till vårt underbara resegänget och världens bästa reseledare Eva.

Till er som funderar på att åka på en resa med Vison for all rekommendera vi er starkt till att åka! Resan kommer bli ett minne för livet:)

Under vår tid i Guatemala har vi totalt utförde totalt 2.984 synundersökningar och gett ut 3.408 st glasögon :)

Tack så mycket för oss

Bea, Julia och Jessica

212 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page