top of page
Sök
  • Tomas Håkansson

Hett projekt i Slatina, Rumänien


Rumänien, Slatina den 23 juni - 30 juni 2019

Söndagen den 23 juni bar det iväg mot Rumänien och Slatina. Några, Katarina och Jörn Nielsen och Jan Ermestål (alla optiker) började sitt äventyr i Köpenhamn med mellanlandning i Wien. Övriga, Lenuta Davidsson (optiker), Åke Andersson och Tomas Håkansson (båda assistenter) flög direkt till Bukarest. Glasögon var redan på plats med hjälp av Hjärta Till Hjärta. Tack för hjälpen Jörgen Ljung!

Den här gången skulle vi arbeta från ett och samma ställe hela tiden. Det visade sig vara en fördel på en sådant kort projekt som Rumänienprojekten brukar vara. Vi kunde utnyttja tiden till undersökningar i stället för resande.

Efter en stunds resande från Bukarest var vi framme i Slatina. En snabb incheckning på Hotel Bulevard Prestige, sedan mot lokalen där vi skulle arbeta. Vi träffade Anca Mihaela Balcescu och några av hennes medarbetare som skulle assistera oss under våra arbetsdagar och konstaterade att det var bra lokaler i en av stadens skolor.

Efter en lång dag var vi tillbaka på hotellet för mat och lite avkoppling. Det kändes som om det fanns toppenförutsättningar för ett bra projekt. En av de mest rutinerade grupperna som åkt ut i världen med VFA. Totalt 48 projektresor sammanlagt.

Måndag 24 juni.

Första arbetsdagen i Slatina. Anca och hennes medarbetare hade gjort upp listor med de som skulle undersökas och vilka tider de skulle komma. Det gjorde att det aldrig riktigt blev de stora ansamlingarna och köerna som annars kan uppstå. Det kändes också som om man hittat rätt bland de människor som verkligen behövde vår hjälp.

Människorna var glada och tacksamma över att vi var där och vad de fick.

Värmen i Rumänien som slog emot oss gjorde att enorma mängder vatten konsumerades men att det fanns att tillgå fixades av våra rumänska medarbetare. (Temperaturen var över 32-33 grader). Speciellt av Alex som servade med både kaffe, vatten och läsk. Alex var också den som beställde våra luncher som den här dagen bestod av pizza.

249 personer hann vi med att undersöka varav 144 var kvinnor. Vi delade ut 481 par glasögon vilket innebar att de flesta faktiskt fick 2 par eller ett par bifokala/progressiva. Det var ett bra resultat med tanke på att vi utlovat cirka 200/dag. Vi hade också bra hjälp av de som ordnade köerna utanför och av Adriana och Mihaela som hjälpte till med tolkning vid språkförbistring.

Tisdag 25 juni.

Värmen var lika påtaglig idag. Redan halv 8 var temperaturen över 25 grader. Med glatt mod gav vi oss iväg mot skolan och nya utmaningar. Köerna var lite längre än de var dagen tidigare. Vi tog oss an de väntande med friskt mod. Det var en jämn ström under hela dagen med en lite större anhopning framåt eftermiddagen.

Vi fick besök av Jörgen Ljung från Hjärta till Hjärta, med medarbetare. Vi uppskattade verkligen besöket och var glada över att de fick se hur vi arbetar på plats under våra projektresor.

Vi delade ut 443 par glasögon på 335 undersökta patienter varav 213 var kvinnor. Ännu en lyckad dag.

Vi avslutade dagen med ett orkanliknande ösregn. Himlen fullkomligt öppnade sig och bakgårdsrestaurangen liknade mest en swimmingpool. Personalen hade inte varit med om något liknande på 15–20 år. Efter en lång arbetsdag somnade vi ovaggade.

Onsdag 26 juni

Efter sedvanlig frukost var det åter dags för en arbetsdag i Slatina skola nr 1. Arbetet fortlöpte lika bra som tidigare. Några av gårdagens kunder hade synpunkter på kösystemet men det löste våra rumänska medarbetare på ett mycket bra sätt.

Den här dagen fick vi även besök av ett lokalt TV-team. De intervjuade både våra kunder och några VFA-medlemmar och det resulterade i ett gott och fördelaktigt reportage. Våra kunder var nöjda. Härligt! Det känns bra när man får direkt bekräftelse på vårt arbete. Tyvärr var det några kunder som kom tillbaka och ville byta modell på glasögonen. Det var något som vi inte kunde tillgodose och något som vi inte prioriterar. I första hand är ju vår uppgift att förbättra synen inte utseendet.

Vi hann med 265 kunder idag. 157 kvinnor och 108 män. 367 par glasögon delades ut.

Även denna dag avslutades med ett ösregn men inte i samma paritet som kvällen innan.

Torsdag 27 juni

Dags för vår sista arbetsdag. ”Same procedure as last day”. Frukost och sedan iväg. Det var inte samma tryck som de tidigare dagarna. Vi hann dock med 141 kunder, 86 kvinnor och 55 män och 197 par glasögon utdelades. Veckans höjdarlunch serverades i form av sallad och piroger från den lokala marknaden runt hörnet. Det var en kvinna som varit på undersökning hos oss som bjöd oss alla på en underbar sallad. Det smakade himmelskt.

Vi packade ihop våra saker och begav oss mot hotellet för lite dusch och vila. Vår sista kväll i Slatina tillbringade vi vid en vacker liten sjö nära floden Olt där vi hade en fin avslutningsmiddag.

Dagarnas resultat kollades vid dagarnas kvällsmat. Nöjda med vårt arbete kunde vi konstatera att vi haft tot: 998 kunder, 608 kvinnor och 390 män och vi delade ut 1387 par glasögon.

Reflektioner

Efter en projektresa kan det vara bra att fundera på om något kunde ha gjorts bättre och effektivare. Man lär ju av eventuella misstag. I det stora hela tycker jag/vi att Slatinaresan gått riktigt bra. Det är inte illa att hinna med ca 250 undersökningar/dag. Vi var 4 optiker vilket var mycket bra. Det innebar att en optiker kunde finnas till hands om det uppstod några optikundringar och kunde hjälpa till vid utlämningen av glasögon. På så sätt kunde optikernas arbete variera lite och de kunde få en stunds vila och pusta. Denna fördelning av arbetet gjorde också att det fanns bra med tid till raster och återhämtning även för oss två assistenter. Det var naturligtvis mycket bra att Lenuta, med sitt rumänska språk, fanns till hands. Det löste en hel del undringar och frågor. Mycket löstes också med våra duktiga tolkar Mihaela, Adriana och Alex.

Personalen i Slatina hade gjort ett mycket bra arbete med ett kötidsschema. Det gjorde att det var lugnare i köerna utanför lokalen och så slapp våra kunder att sitt i timmar för att komma in på undersökning vilket har hänt på andra platser vi varit.

Trots schemat så uppstod en del högljudda diskussioner men det löste Slatina personalen på ett mycket bra sätt.

Det här var första gången som vi var stationära på ett och samma ställe. Det kändes mycket bra då vi kunde ägna tiden till undersökningar i större utsträckning i stället för att transporteras runt till olika ställen. Det kändes som en klar fördel då vi är på plats en relativ kort tid. Något som också underlättade vårt projekt var att glasögonen redan var på plats när vi kom fram. Det kändes skönt att slippa släpa på tusentals glasögon och slippa risken att bli av med dem i tullen.

Tyvärr upptäckte vi att en del av glasögon var repiga och av undermålig kvalité. Trots att vi trycker på det under våra arbetsdagar så slinker en del dåliga igenom och upptar plats istället för ett par bra. Där måste vi bli bättre. Likaså måste vi vara noga när vi lär ut hur man mäter upp glasögonen. Det var lite för många som var felmätta. Det skapar bara irritation när man märker det och måste leta om på nytt.

Till slut måste jag konstatera att resan var lyckad. Vi gjorde ett bra resultat. Att gruppen var rutinerad gjorde att arbetet flöt på ett bra sätt och alla visste vad man skulle göra. Trots den enorma hettan både inomhus och ute hölls humöret på topp med många glada skratt och tillrop.

Tack Alla ni i Slatina! Ingen nämnd och ingen glömd!

Och till sist ett STORT TACK till Hjärta till Hjärta för all hjälp o stöttning.

Ljungsbro 4 juni 2019

Tomas Håkansson, projektledare Vision For All

288 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page