top of page
Sök
  • Catarina Bandh

Resedagbok från Mexico april 2018


25/4

Samling på Arlanda för avfärd mot Mexiko. Efter lite pysslig incheckning av 30 banankartonger med glasögon lyfter vi med KLM mot Villahermosa via Amsterdam och Mexico City. Totalt 20 timmar senare går vi och lägger oss i fräscha luftkonditionerade rum på hotellet i Paraiso och somnar gott. Resan gick bra. Den mexikanska tullen var bara kanske lite onödigt nitisk. Våra glasögon värderades till ca ½ dollar styck och bedömdes för ca 5000 par ha ett värde av ca 2500 dollar. Trots vädjanden av olika slag slutade det med tull på 800 dollar.

26/4

Första dagen i Mexiko var turisnöje. Efter en härlig frukost åkte vi till stranden utanför Paraiso. Våra guider Arturo och Emanuel höll ett vakande öga på oss så vi inte simmade för långt ut i vågorna eller gick för långt bort på stranden och blev bortrövade… Efter lagom mycket sol för vinterbleka svenskar åker vi vidare och äter lunch/middag på en fiskrestaurang vid floden intill Mecuacan-sjön. Alla i gruppen är inte så förtjusta i alla kulinariska nyheter men det blir till slut mat åt alla. Därefter får vi åka på en härlig båttur med en liten snabb motorbåt i området som är tropiskt vackert mangrove-träsk. Bland trädens vattendränkta rötter lever den unika blå krabban som tyvärr är utrotningshotad.

27/4

Första dagen med 330 undersökningar i Jalpa de Mendez kändes lite skakigt i början, men snart fick vi upp farten och det delades ut glasögon i flygande fläng. Lunch med ris och kyckling och juice med smak av hibiskus lagades av fruarna på plats och smakade härligt!

En arbetsdag långt bort från svensk kvalitetsnorm med höns som går omkring i sanden strax intill är rolig kontrast mot svensk vardag. Kvantitetsnorm kanske kan bli ett nytt begrepp…?

Även bilturerna är intressanta med vacker natur, spännande olika träd och små lustiga butiker/verkstäder längs vägarna. Kött- och kycklingsförsäljning i små öppna kiosker känns långt från svenska obrutna kylkedjor och andra hälsokrav.

28/4

Idag utnyttjade några av oss lite av jetlagen till att stiga upp tidigt och besöka mat-marknaden när de öppnade kl 6. Många spännande frukter och grönsaker som vi inte känner igen…. Frukost på hotellet med omelett, refried beans och stekt banan och sedan hämtning och avfärd till Cuauhtémoc där vi hjälpte ca 330 personer. Störst skillnad gjorde jag kanske för en gammal man som först inte såg var tavlan var och sedan såg 0,4 med -7,0D!

När vi kom ”hem” igen blev det en kvällstur till ett litet nöjesfält med en massa pryl- och matstånd och ett tält med tuppfäktning. Spännande att ha sett men en elak sport där ena tuppen dör inom några minuter och vinnaren går vidare i spelet med en ny tupp.

29/4

Extra tidig avfärd mot Jalupa där vi under dagen presterade 540! synkontroller i en varm ”hangar” med plåttak. Några udda resultat noteras: En äldre person med bästa avstånd med -6,0 och bästa nära med +3,0 – (dvs en addition på +9D !?!) något måste vara fel… Eller en 12-årig flicka som inte såg 0,1 med sina egna -4,5D. Med -6,0b ser hon 0,2 med kisar så mycket att inget känns pålitligt. Hon fick en tom båge för besök hos optiker/ögonläkare lokalt.

Kl 20 var vi tillbaka på hotellet och kunde då även hjälpa personalen med varsin synundersökning.

30/4

Idag hjälpte vi folk i en by utanför Paraiso där flera av våra vänner från Caballeros de Colon bor, så det blev en glad och uppsluppen stämning i och omkring kyrkan där vi höll till. Nu fick även Martins yngsta dotter Marisa hjälpa till och Katia hundvalp distraherade en del men var väldigt söt. Vi bjuds hela tiden på frukt i överflöd god lunch lagad av hjälpare på plats. Innan dagens slut har vi hjälpt ca 330 personer till lite bättre syn.

Caballeros de Colon är en katolsk hjälporganisation som i förväg har organiserat och planerat våra arbetsdagar i de lokala kyrkorna i varje ort. Vi möts alltid av prästen och hans personal som ställer antingen kyrkan eller angränsande lokaler till vårt förfogande, bär fram bord och stolar och servar oss på alla vis med dricka, frukt och lunch.

1/5

Avresa kl 7 från Paraiso mot Cardenas som vi ska ha som utgångspunkt de närmaste dagarna. Vi åker direkt till byn och hjälper 480 personer i en lokal som känns som en blandning mellan byggarbetsplats och kyrka. Äldsta personen hittills kom idag, 102 år, men han såg inte så bra med glasögon heller. Anmärkningsvärt många här är diabetiker vilket nog ibland är anledningen till att synen är dålig och glasögon inte hjälper.

När vi på kvällen kommer till Cardenas får vi tydligt veta att här är det farligt! Lämna aldrig gruppen utan guide och var streetsmart. Cardenas är knutpunkt i knarkhandeln mellan 3 olika områden – Chiapas / Tabasco / Vera Cruz.

2/5

Efter en natt på hård madrass, mögeldoft, smutsiga lakan och högljudd luftkonditionering äter vi frukost på café och Andrey bestämmer att vi ska byta hotell. Kanske får då även WiFi…

Efter frukost åker vi på utflykt då vi har en ledig dag! Vi åker ca 3h till Palenque i Chiapas och tittar på Mayatempel-ruiner från 600-700 A.D. Ett ca 1km2 stort område i djungeln där det nog fanns både apor, vackra fåglar och roliga ödlor. Även leoparder och ödlor har funnits/finns i området, men kanske inte så många. Stort, mäktigt, intressant och vackert! När alla har tittat färdigt och är hungriga och jättevarma åker vi vidare till ett vackert vattenfall någon timme bort där vi äter lunch/middag och badar och simmar i den lilla sjön.

Efter hemfärd checkar vi in sent på nytt hotell som är mkt fräscht men med lite udda entré utan lobby och med skottsäkrad reception.

3/5

Idag kom vi iväg någon timme senare efter bra frukost på samma fik som igår. De flesta äter någon typ av omelett med olika tillbehör och fyllning. Dagens arbete sker i San Miguel Patastral. Idag sägs det vara Katolska Kyrkans dag och de har gjort så fint med vita dukar och överdrag över stolarna med gröna band. Även servicen från kyrkans folk är fantastisk med massor av frukt och yoghurt och fint dukad lunch med majssoppa till förrätt och kyckling och grönsaker till huvudrätt. 418 personer fick hjälp idag och folk känns som vanligt oftast nöjda och glada.

Att åka bil till våra olika byar är roligt och intressant eftersom vi får se mycket på vägen. Mexikos vägar är en liten upplevelse i sig. Ibland fulla med hål och ganska ojämna och stora fartgupp i tid och

otid – även på landsvägar med hastigheter mellan 70 och 90 km/h. Av- och påfarter är också lite udda utformade i våra ögon.

Landsväg med trafik runt 90 km/h. Den lilla påfarten är här även avfart!

På samma landsväg som ovan gör man U-sväng för att komma åt avfarten åt ”rätt” håll!

Förutom de ekonomiska förutsättningarna är kanske även bristen på simkunnighet en orsak till att det är mycket ont om pooler i detta varma land. Efter en dryg vecka i Mexiko har jag ännu inte sett någon pool! Men att simma och bada får nog ses som ett I-landsnöje. Här är man på vattnet – inte i vattnet.

4/5

Idag åker vi till Benito Juarez där vi innan dagens slut har hjälpt ytterliga 420 personer. Här hade folk anmält sig och fått en tid för synkontroll. Välorganiserat! Alla är så taggade och glada när vi kommer och inget gnäll alls även om de få vänta länge på sin tur. Fin service idag också med grillad fisk, ris och sallad till lunch. Färskpressad ananasjuice fick vi till och grillad banan till efterrätt. Synsams nyckelband var populära give-aways efteråt. Alla ville ha!

5/5

Idag går turen till La Venta där 80 personer hade anmält sig, men innan dagens slut blev det 380 par hjälpta ögon. Efteråt åkte vi till Villahermosa till en kulturmarknad där alla 17 kommuner i Tabasco fanns representerade.

Första regnet kom på kvällen. Friskt och skönt utom för dem som fick åka 45 min på flaket på vägen hem. Blött + blåsigt = kallt!

6/5

Ösregn när vi vaknar och lite takdropp på hotellrummet. Platta hustak har sina sidor… Efter en lite fördröjd start och god frukost åker vi till Huimanguillo där vi får info om att inte lämna lokalerna utan guide. Rånrisken är stor.

Idag är det lite svalare pga regnet och därför helt ok med de små lokaler som kyrkan kunde erbjuda. Idag är det söndag och gudstjänst i kyrkan hela förmiddagen. Helt fullsatt och glad musik mest hela tiden. Ganska ”få” hade kommit för att få glasögon men innan dagens slut hade ändå 200 personer fått hjälp. En hel del som nog inte var så fattiga kom efter gudstjänsten. Tydligen skulle många av de fattigaste ha kommit från landsbygden men hindrades av nattens regn.

Vi gick sedan en kort tur på ortens gågata, men butikerna stängde tidigt – dels för att det var söndag, dels pga ökande rånrisk ju senare på dagen det blev.

När alla är redo åker vi tillbaka till hotellet, gör färdigt statistiken från gårdagen och äter middag via roomservice. Hittills har vi gjort 3436 synkontroller! VFA-rekord?!?

7/5

Även idag kom det många i behov av glasögon, 340 personer i Poblado C-16 som tillhör Cardenas. Det hade nog regnat lite i natt också och var härligt morgonfriskt innan värmen kom som vanligt. De flesta dagarna varierar temperaturen mellan 30 och 35 C i skuggan. Så mycket vatten att dricka och konstant fuktig är vår nya vardag.

Även idag var vi mitt i konfliktzon mellan rivaliserande knarkgäng. Vi såg inget av det, men blev tillsagda att, av säkerhetsskäl, inte lämna kyrkan! Och alla som visste något, ville lämna området innan kl 16. Ju senare på dagen det blir, desto farligare blir det. Tillbaka i Cardenas går vi en liten shoppingtur runt torget med Emanuel som följeslagare. Vi avslutar med en glass på vårt frukostfik och även här tycker personalen att det är säkrare för oss att sitta inne än på deras lilla uteservering.

Kvällen avslutas med middag på ”Vips” innan alla packar sina väskor inför morgondagens sista arbetspass.

8/5

Sista dagen av synundersökningar i Mexiko . Idag har inte lika många kommit men innan dagens slut har vi ändå hjälpt 223 personer här i Nacajuca. Bl a en lokal politiker som inte behövde några nya glasögon. Efter avslutat verk åker vi till Villahermosa där vi checkar in på nytt hotell som t o m har pool och lagom tyst och sval luftkonditionering. Avslutningsmiddagen äter vi på Rodizio Restaurant. Härlig salladsbuffé och snabb servering av fantastiskt kött som skärs upp direkt på tallriken. 13 sorters kött och ät så mycket du vill för 285 pesos.

Efteråt samlas vi vid hotellpoolen med våra mexikanska vänner Arturo, Luis och Emanuel, Luis gitarr och några flaskor vin och öl. Väldigt trevligt!

9/5

Några timmar vid poolen på förmiddagen innan lunch och avfärd till flygplatsen. Incheckning och några varma kramar och sedan hemresa.

Vilken upplevelse detta har varit! Vi har tillsammans hjälpt ca 4000 personer till en klarare syn! Intensiv verksamhet hela dagarna i 30-35 graders värme, med tillgång till enkla toaletter och en undersökningsplats bestående av 3 plaststolar och ett litet bord. Men ändå en känsla av lyx! Vi blir hämtade utanför dörren varje morgon, får välja frukost från en lång restaurangmeny, ny spännande utsikt från bilfönstret varje dag och löpande servering av förfriskningar hela dagarna! En version av All Inclusive som passar mig!

Deltagare: Reseledare Andrey Tirich Joraga

Optiker: Catarina Bandh

Optikerstudenter: Vanessa, Sevilay, Sozda, Pierre, Gunnar Elias

Assistenter: Kerstin Wenner, Eva Larsson

Caballeros de Colon: Arturo, Manuel, Luis, Angel, Marcella, Sara

178 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page