top of page
Sök
  • Katarina Nielsen

Ny lyckad resa till Kenya


Reserapport från projektresa med Vision For All till Kenya i april 2019

Det var återigen dags för en resa till Kenya. Efter förra resan i november 2018, för 4 månader sedan, beslutade vi att göra en resa till våren igen, främst för att studenter från optikerutbildningen i Kalmar skulle ha möjlighet att åka med för att göra sitt projektarbete innan examen.

Tack vare våra kontakter i Kenya, främst Henry Machari, lyckades vi planera en resa på ganska kort tid. Jag hade tänkt att vi skulle vara en grupp på 7 personer, men vi blev

6 st som åkte.

Vi som åkte var:

Katarina Nielsen, projektledare, leg optiker.

Kristina Ström, assistent, engagerad i VFA, varit med på resor tidigare.

Mette Jensen, Leg optiker, från Danmark.

Johanna Andersson, optikerstudent Kalmar

Nina Mårdh, optikerstudent Kalmar

Peter Gierow, assistent, professor Linnéuniversitetet.

Den 2 april träffades hela gruppen för första gången i Amsterdam, för att gemensamt flyga därifrån till Nairobi. Flygresan gick bra och vi landade vid 21.30-tiden i Nairobi, tidsskillnaden är 1 timme, så vi slapp jetlag.

Denna gången gick det lite lättare, dock inte helt lätt, att komma igenom

tullen. Efter råd från mina Kenya-vänner packade vi denna gång allt i resväskor,

alltså inte i bananlådor, vilket tulltjänstemännen accepterar bättre.

Henry och hans medarbetare väntade på oss och tog diskussionen med tullen. Därefter, när alla väskor långt om länge packats in i jeepen, kunde vi åka till Ack Guest House, där vi sov gott innan första arbetsdagen.

Vår första arbetsdag gjorde vi i utkanten av Nairobi, vi arbetade i

tält utanför St. Peters Catholic Church, Ruai. Denna dagen kom inte så många patienter, men det passade oss bra, då kunde vi gå igenom hur vi ska arbeta. Optikerna kunde komma in i arbetet i lugn och ro och assistenterna hitta ett sätt att arbeta på.

Totalt blev det 162 patienter, och vi delade ut 184 par glasögon denna

dagen.

Arbetsdag 2: När vi kommer till platsen där vi skulle arbeta, Soweto Church, var det mycket folk som väntade, uppskattningsvis fler än 100 personer.

Vi sätter snabbt upp våra stationer och lådor med glasögon och börjar arbeta. Det blir en intensiv dag, men arbetet flyter på bra.

Totalt blir det 361 patienter idag. När vi är färdiga för dagen blir vi inbjudna till prästen som ansvarar för kyrkan, de är så oerhört tacksamma.

Vi är i utkanten av Nairobi, i en mycket fattig del av staden. Människorna som

bor här kommer till kyrkan och kan hämta rent vatten från deras brunn. De flesta bor i enkla, skjul-liknande bostäder.

Kören i kyrkan repeterar denna kväll och vi blir inbjudna att lyssna på dem, de

sjunger en sång för oss, som tack., vilket känns väldigt högtidligt.

Trötta, men nöjda, återvänder vi till vårt Guest house och äter en sen middag där.

Maten i Kenya är väldigt enkel, och inte särskilt smaksatt, de använder väldigt lite kryddor. Främst ris, bönor och olika rötter. Samt kyckling och en del fisk. ibland serveras även get, för de som vill ha. Man dricker mycket the i Kenya. Man serverar White water, alltså varmt vatten med mjölk i, som man lägger thepåsen i. Det odlas och exporteras mycket the härifrån till hela världen.

Tredje arbetsdagen arbetade vi också i en lokal som tillhör en kyrka, Holy Trinity Kariobangi church. Denna låg också i ett slumområde. Det märks inte precis där vi

arbetar, murar och grindar som hägnar in kyrkans område.

Det är en väldigt varm dag, lokalen vi är i har plåttak, så det blir som en ugn därinne, vilket gör att vi blir trötta allihop. Mycket vatten och läsk idag.

Vi har 267 patienter idag och delar ut 293 glasögon.

Lördag, och vår fjärde arbetsdag. Idag räknar vi med att arbeta fram till lunch. Den dagen åker vi till Ngong som ligger några mil utanför Nairobi, till Kenswed School. En lärare på Linnéuniversitetet i Kalmar, Kristina Hellberg, har kontakt med denna skola, hon arbetar här flera gånger per år, och har kontaktat mig och önskat att vi kan åka hit.

Jag har innan resan haft kontakt med skolans rektor och vi blir väl mottagna när

vår chaufför till slut hittar hit. Det är en skola med elever från 14-ca19år.

En del av eleverna, flickor, kommer från svåra familjeförhållanden, och bor

på skolan i sovsalar med plats för 40-50 flickor.

Tyvärr kommer det inte mer än 40 patienter idag, endast 20 av dem är elever, de andra är några som arbetar på skolan eller bor i byn. Vi delar ut 34 par glasögon, och får känna oss nöjda med att vi i alla fall hjälpt dessa, varav ett par elever fick glasögon för första gången, bla en tjej som behövde -6,0 och aldrig ägt ett par glasögon. Det kändes bra.

Vi hinner med en visning av skolan och även ett projekt som skolan arbetar med intill skolan, att bygga ett mödravårdscenter, med undersöknings-och förlossningsrum. Idag får kvinnorna åka mycket långt, vilket är omöjligt för många.

På eftermiddagen äter vi en sen lunch i en mysig trädgård, i området Karen i Nairobi, och får även möjlighet att shoppa lite souvenirer.

På kvällen packar vi för att nästa dag lämna Nairobi och åka västerut.

Resdag. Vi åker till Nakuru som ligger ca 4 timmar från huvudstaden. På vägen dit gör vi ett stopp vid Lake Naivascha för en båttur. Vi ser flodhästar och en hel del av Kenyas många fågelarter. Efter en lunch vid vattnet åker vi vi vidare och checkar in på ett nytt Guest house.

Vår första arbetsdag i Nakuru, den femte totalt, arbetar vi i St. Michael Catholic church, Kiamaina. Det är vänner till Henry, från Nairobi, som är uppväxta här. När vi var i Kenya förra gången, nämnde de för honom att nästa gång VFA kommer måste vi komma hit.

Nakuru är Kenyas fjärde största stad, ligger i Rift-Valley vid Lake Nakuru.

Det blir en intensiv och mycket varm dag, det är lite varmare här än i Nairobi, ca 35 grader. De tar väl hand om oss här, bjuder på the och kaffe, muffins mm, det uppskattas mycket.

Efter 314 patienter och 500 par glasögon, åker vi varma och trötta till hotellet och äter där (ris, bönor och kyckling) innan vi sätter oss utomhus och gör statistik.

Följande dag arbetar vi också i Nakuru. Det är Theresia och Mike som ordnat denna arbetsdag tillsammans med Henry. De har verkligen förstått hur vi arbetar, stolar och bord är redan utplacerade när vi kommer.

Idag blir vi bjudna på lunch hos prästen: ris, bönor och kyckling. Och vattenmelon!

Idag hade vi 360 patienter och delade ut 340 par glasögon.

Resdag. Nu åkte vi längre västerut, till Webuye som ligger nära gränsen till Uganda. Här finns en grupp kvinnor, en organisation på ca 10 kvinnor, de arbetar bl.a med att utbilda kvinnor om hygien, hygien vid matlagning, kost till barnen mm.

När VFA var här för ca 10 år sedan, skapades den kontakten och när jag var här i februari -18, lovade jag att vi skulle komma hit, om vi skulle göra någon mer resa till Kenya. Så nu var vi här och de var mycket tacksamma.

Webuye är ett lite mindre samhälle ute på landsbygden. Vi arbetade 3 dagar i Webuye, Bahati. Lokalerna här var väldigt enkla. Miljön är varm, torr och dammig.

En av dagarna valde vi att arbeta utomhus, stället, eftersom huset vi hade till förfogande var alldeles för mörkt och varmt. Vi flyttade runt under dagen, så vi kunde vara på skuggiga platser.

Dessa dagar kom det tyvärr inte så mycket folk som vi räknat med. Vad anledningen till det var är något osäkert. De som var på plats påstod att det berodde på att kvällen innan, kom det regn, vilket de har väntat på. Så följande dagar är alla ute och planterar. De trodde själva att folket skulle komma framåt eftermiddagen, men det förblev lugnt. Detta var naturligtvis en liten besvikelse, eftersom de fått information och vi hade åkt långt.

Om det vädret var förklaringen så var det ändå positivt, då de verkligen var i behov av regn för att kunna plantera, men jag är inte helt säker på detta. Vid denna tiden på året ska det vara regnperiod i landet, i Nairobiområdet har det inte regnat på 5 månader.

De var i alla fall väldigt tacksamma att vi kom och vill att vi kommer och besöker dem igen, nästa gång.

Under dessa dagar hade vi 507 patienter, och delade ut 583 par.

Efter vår sista arbetsdag åkte vi tillbaka till Nairobi, men vi stannade vid Lake Nakuru National Park för lite Safari, som hela gruppen valt till, nu hade vi semester, innan vi dagen efter återkom till Nairobi för hemresa. Det blev en fin avslutning på en bra resa, att få se alla djur som vi bara sett i Lejonkungen tidigare.

Det har varit en jättetrevlig grupp, många skratt, mycket chips och kex och alla har gjort ett fantastiskt jobb. Tålmodiga och på ett gott humör trots att det vissa dagar var väldigt varmt och intensivt, stort tack till er allihop:

Kristina, Nina, Johanna, Mette och Peter.

/ Katarina Nielsen

131 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page