top of page
Sök
  • tomhok

Pilotresan till Albanien


Från.vä: Thomas Skagerstedt, Tomas Håkansson, Tina Nielsen, Jan Söfting, borgmästaren i Laç, Caroline Alvhamre, Jörn Nielsen.

15-16 oktober

På denna resa till Albanien var vi sex deltagare. Optiker Jörn, Optiker Caroline, vi som var assistenter var Thomas, Tomas, Janne och Tina. Vi skulle träffas på Tiranas flygplats dit Jörn och jag och Janne kom fram som planerat men resten kom från Nyköping med lite förseningar. Vi sammanstrålade vid frukost på Hotel Univers som låg en liten bit ifrån Laç (staden vi skulle arbeta i). Det blev frukost och hämtning av Alex Molla, som var en av våra kontaktpersoner och organisatörer i Albanien. Vi åkte till lokalen (skola, vårdcentral m.m) där vi skulle jobba de närmsta dagarna.

Vi gjorde också besök hos Borgmästaren i staden, en kvinna som var mycket tacksam och imponerad av vårt arbete, vi kände oss mycket välkomna. Lite fotografering blev det också och borgmästaren bjöd oss på middag samma kväll, på en fiskrestaurang utanför staden. I vårt sällskap hade vi också Mikael Joumé med fru från Hjärta till Hjärta. Vi hann med att jobba också, inte bara nöje.

Språket var det ju ingen som kunde men vi fick hjälp av tolkar och så lärde vi oss ett och annat ord, så klart.

17 oktober

Vi jobbade 9-16.30 med full fart, vi fick lunch på skolan. Det var roligt och trevligt som alltid med oftast nöjda ” kunder”. 211 glasögon utdelades denna dag. Gemensam middag på hotellet med väldigt god mat. Senare på kvällen var det samkväm på Thomas och Tomas rum med lite av varje. Lite prat om dagen, en drink och statistik förstås. Väldigt trevligt.
18 oktober

Denna dag var vi på plats 9-16.30. Idag var vi varma i kläderna och körde på, tolkar som hjälpte oss med språket, för det var inte så lätt. Organisationen var

väldigt hjälpsamma med allt, mat, fika, godis och frukt. Alex fru, Vera, organiserade det mesta tillsammans med Alex.

Till hotellet, ett snabbt byte, hämtade för en biltur ett par mil upp i bergen utanför stan. Vi kom till en unik plats.

En Eco-turismgård där ägaren tagit inspiration från Italien. De gjorde eget vin, egna djur, egna grönsaksodlingar, tillverkning av ost, marmelad mm. Vi fick en guidad tur.


Sedan åt vi en fantastisk måltid och allt kom från gården. Senare fick vi reda på att detta var Albaniens bästa restaurang.

19 oktober.

Denna dag blev det en halvdag, packade ihop allt, tog farväl av alla fantastiska människor. Alex körde oss tre timmar upp i bergen, en fantastisk resa med en magisk utsikt. Tina och Caroline tog en ridtur på ett par trähästar vi hittade uppe i bergen. Vi kom till Puke. Ett hotell 1000 m över havet, supermodernt och jättefint. Middag på kvällen på Hotellet. Trötta, godnatt.


20 oktober

Ny stad och nya människor, en stad som kanske inte var den modernaste, väldigt mycket kvar sen kommunisttiden. Vi blev väl mottagna av hjälpsamma och vänliga människor. Vi fick träffa borgmästaren även i denna stad. De var också väldigt glada och tacksamma tog de mot vårt arbete.

Sightseeing i Puke. Vi träffade nya behövande som fick glasögon. Vi jobbade, blev bjudna på lunch. Efter lunch blev det ytterligare någon timmas jobb. Nu var Vision For All-projektet avslutat efter totalt över 900 undersökningar.


Nu var vi klara för avfärd mot kusten, till staden Vlora och det var dags för lite personlig gruppsemester. Alex körde oss dit. Väl framme sent på kvällen, så hittade vi vårt lägenhetshotell som vi hade bokat ett par dagar innan. Tre lägenheter för några lediga dagar för att utforska Vlora. Lägenhetshotellet hette Marina Premium, jättebra läge nära till allt. Nu förväntade vi oss lite sol och upplevelser.


21-26 oktober

Frukost hos Caroline och Tinas residens varje morgon, Caroline fixade och handlade.

Äggröra med tomat, lök och chili. Korv, bröd, ost, yoghurt, kaffe, juice och te.

Sen iväg till stranden. Sol, en bok eller korsord. Härligt. Lunch. Tina skulle tvätta för vi hade tvättmaskin i lägenheten. Jörn o Janne bjöd på kött och en jättegod linsgryta senare blev det Tinas och Carolines tonfisksallad på kvällen. Kvällen ägnades åt kortspel

Vi gjorde en del små turistvandringar eller åkte bussen till Gamla stan i Vlora. Jättefint med många små restauranger. Bussen kostade 4 kr per person. Fanns inte så mycket att handla hittade dock bönematta, nyckelring, hattar mm.

Vi hade tur med vädret ca 28 grader och sol varje ledig dag. Maten var en blandning av Grekiskt, Italienskt och Balkansk och var väldigt god och bra priser. Ett glas vin 30 kr, en öl 30 kr. Vi betalade för lägenheten, ca 800 kr per person för sex nätter.

Vi var alla mycket nöjda och jag åker gärna tillbaka och det tror jag vi alla gärna gör.

Våra reseledare Tomas och Thomas skötte sig finfint hela resan och tog bra hand om allt. Den 25 oktober tog vi en buss till Tirana och det tog ett par timmar.

Albaner dricker väldigt mycket kaffe, caféer i varje hörn. En cappuccino kostade aldrig över 1 euro.

Vi besökte bl.a det enorma torget, Skanderbegtorget. Torget fick sitt namn 1968 av den Albanska nationalhjälten Skanderbeg revolterade mot det Ottomanska riket. Läs mer här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Skanderbeg

Det var både spännande och givande med denna resa till Albanien, ett outforskat land, i alla fall för mig, och det blev en positiv upplevelse. Reser gärna tillbaka.


/Tina Nielsen

Pilotresa till Albanien 15 oktober 2023
.pdf
Ladda ner PDF • 1.72MB

Detta är inte nationalhjäten Skanderbeg, det är ju Jörn från VFA!

130 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page