top of page
Sök
  • tomhok

Resan till Kenya i november 2023


Deltagare på resan: Tullan Willén, assistent, Siv Mattsson, assistent, Katarina Nielsen, optiker och projektledare, Kajsa Higgins, assistent, Lisa Skans, optiker, Lars Ekström, ögonläkare, Kjell Gunnarsson, assistent


Tidigt på morgonen den 6 november landade vi i Nairobi och efter lite krångel med tullen, som vanligt, kunde vi åka till vårt hotell som låg centralt i huvudstaden. Trafiken i Nairobi, ja, i hela Kenya, är minst sagt rörig. Det tar tid att komma fram.

Efter frukost och lite vila gjorde vi en sightseeingtur och besökte b.la Karen Blixens hus. Kvällen blev tidig, vi måste ju vara utvilade inför vår första arbetsdag.

Under de tre första dagarna arbetade vi i Nairobi-området. Ca 1–1,5 timmes bilfärd ut på landsbygden, till olika platser. Första dagen var vi i en skola, där det blev en dramatisk start för vår ögonläkare, som fick skicka en liten pojke akut till ett sjukhus p.g.a. en livshotande bakterie i hans öga. Vi fick senare reda på att pojken kommit till sjukhus och påbörjat behandling, vilket troligtvis räddade hans liv. Resten av dagen flöt på bra, och vi hade en ganska lugn start med drygt 100 patienter. När arbetsdagen var slut besökte vi huset i närheten av skolan, där ca 25 barn bor, de flesta utan föräldrar.

Dag två arbetade vi i Kabete som ligger väster om Nairobi och tredje dagen I Kiserian, som ligger ungefär lika långt bort, men österut istället.

På fredagen lämnade vi Nairobi och åkte västerut mot Narok. En bilresa som tog ca 4 timmar. På vägen stannar vi för lite kaffe och njuter av utsikten i Rift Valley. Strax innan Narok hade vi en halv arbetsdag.

Synundersökningarna gjorde vi utomhus, eftersom det var för mörkt inne i lokalen. Det blev en ganska lugn eftermiddag och inte så många patienter. På kvällen checkade vi in på vårt boende och åt middag på hotellet.

Typisk mat i Kenya är Ugali, som görs av majmjöl och vatten, samosas, som påminner om piroger. Ris och ångade grönsaker och grytor är ofta vanligt. Oftast inte så smakrikt, det används inte mycket kryddor. Chapati hör också till, vid nästan varje mål tid, ett tunnbröd, likt tortillas.

Vi gjorde två arbetsdagar i Narok Town. Dag ett utanför staden i en kyrka, där många av de som kom var Masaier, klädda i sina typiska kläder och utsmyckningar. Dag två kom det väldigt mycket folk, och det blev över 200 patienter. Vi fick också uppleva ett kraftigt regnväder. Under dagen fick vi besök av en lokal tv-kanal, som filmade och intervjuade oss. Tyvärr kunde vi inte se resultatet, men roligt att de uppmärksammade oss. På eftermiddagen hann vi med ett besök på ett litet Masaimuseeum och lärde oss lite mer om den kulturen.

Måndag morgon lämnar vi Narok och åker lite söderut, till Homa Bay som ligger vid Victoriasjön. Det blev många timmar i bilen, vi körde genom vacker natur med många te-odlingar och väldigt grönt och frodigt. Den här delen av Kenya är inte välbesökt av turister och det var inte lätt att hitta något ställe för lunch eller fika. Vi stannade för ett besök på ett ställe där de gör olika föremål i sten, som sedan säljs till främst souvenirbutiker. Blev lite fynd här och vi passade på att äta vår medhavda matsäck, till bybornas förvåning.
Vi bodde bra i Homa Bay, och blev omhändertagna av Margret och hennes vänner. Sista kvällen ordnade de en avslutningsfest för oss, med dans och musik. Ett minne för livet.

Sista dagarna innan hemresa åkte de som ville på safari i Masai Mara. Vi såg lejon, leopard, elefanter, zebror, giraffer mm.

Stort tack till hela gänget som gjorde att resan blev så bra.

Glatt humör och bra samarbete hela tiden. Resultatet blev ca 1600 patienter och ungefär lika många glasögon fick nya ägare.

Asante! (tack på swahili) / Katarina Nielsen

Tack VFA - Nu kan vi Se Bra :)

197 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page